Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sjíždění řeky Vltavy

13. 8. 2008

                                        Sjíždění řeky Vltavy

Ve dnech 9.-11.8. jsme poprvé v životě spolu s kamarády sjížděli řeku.

V sobotu ráno jsme s Barčou vyrazili na autobus, kterým jsme jeli na nádraží. Tam jsem se všichni sešli a v 10:00 jsme už vlakem mířili do Vyššího Brodu, kde jsme si měli před 11:00 vyzvednou naše kanoe. S počasím to nevypadalo moc dobře, když jsme jeli vlakem drobně poprchávalo a velké teplo také nebylo. Doufali jsme, že počasí se trochu vybere a hlavně, že se hned nepřeklopíme a nevykoupeme se :o)).

Hned co jsme dorazili jsme si vyzvedli lodě a barely na věci a šli jsme se pomalu nalodit. Já s Barčou a kamarádkou Šárkou jsme vyráželi jako první. Opatrně jsme vlezli do lodi, aby jsme se hned nevyklopili, vodácky řečenu neudělali, protože to by byla opravdu ostuda :o)).

No naše začátky byli opravdu zajímavé :o))...Ne a ne jet rovně, pořád jsme byli v hodinách a točili se a točili :o)). Vodáci nás z břehu pozorovali a asi se dobře bavili, ale byli tak hodný, že nám poradili, jak na to. A pak už nám to kupodivu šlo. Já s Barčou jsem seděla vzadu, takže jsem měla na starost řízení lodi a Šárka neboli háček (tak se říká tomu co sedí ve předu) dávala pozor na velké kameny, aby jsme neuvízli. Zatím co jsme pádlovali Barča celou dobu koukala z lodi a očividně se jí to líbilo. Vůbec nechtěla vyskočit nebo něco podobnýho. Pokaždý, když jsme pak někdě zastavili, už se těšila, až znovu vyrazíme na vodu.

Cestu jsme měli původně naplánováno delší a to z Vyššího Brodu až do Boršova, ale na to by nám 3 dny nestačili, tak jsme nakonec jeli "pouze" do Zlaté Koruny.

První den nás čekalo cca 10 km do Rožumberku. Hned ve Vyšším Brodu nás čekal jeden jez, který je pro začátečníky hodně drsný a proto jsme ho nesjížděli a lodě jsme radši přenesli. Přesto si ho ale jedna loďka od nás sjela a udělali se. Já s Barčou a Šárkou jsme zůstali suchý, ale ostatní slibovali, že druhej den, už se uděláme. No byli jsme na to dost zvědaví, jelikož nás čekalo hned několik jezů.

Druhý den jsme měli naplánováno cca 20 km do Českého Krumlova. Sice jsme si říkali, jak to zvládnem, protože po prvním dnu nás pěkně boleli ruce a to jsme ujeli "jen" 10 km. Naštěstí to šlo dobře, už jsme se do toho dostali a šlo nám to. Opět nás čekali jezy, ale ani na jednom jsme se neuděli z čehoš jsme měli velkou radost. Na noc jsme zůstali v Krumlově v kempu Spolí.

Poslední den nás čekalo cca 16 km do Zlaté Koruny. Jeli jsme poměrně v klidu, protože jsme měli hodně času. První komplikace nás čekala na prvním jezu v Krumlově, kde jsme měli problem kudy převézt Barču, aby nemusela sjíždět s náma jez. Už to vypadalo, že Barča pojede ten jez s náma, ale nakonec se nám Barču podařilo převézt. Naštěstí, protože kompletně všichni jsme se udělali, no co budu povídat. Drželi jsme si každá svoje pádlo, ale loď jsme bohůžel nechytli. Měli jsme ale štěstí, že jsme nejeli sami a ostatní nam naši loď chytli. Pak už nás čekalo poměrně dlouhé vylévání tří lodí... Lodě jsme vylili a jeli jsme dál k dalšímu jezu zvaném Jelení lávka. Taky mooc pěkný jez. Nachází se téměř pod zámkem a všude je hodně lidí, kteří čekaj, jestli se vykoupem nebo ne. Naštěsí jsme se neudělali. Pak už cesta do Zlatky proběhla bez problémů. Odevzdali jsme lodě a pak pěšky šlapali do kopce na vlak. Hoďku jsme si tam poseděli a pak už jsme razili směr ČB.

Bylo to tam opravdu super a obě jsme si to náramě užili. Doufám, že příští rok vyrazíme znova, tentokrát třeba na jinou řeku...

Obrazek

(Více fotek po kliknutí na fotku)